Nørdens & gæsters fiskeopskrifter
Før vi går igang
dig selv personer
Knive af forskellig type afh af fiske som ordnes. skarpe

saks (jeg bruger den til finner på hornfisk)
knibetang (til at flå fladfisk)
lille fladtang eller pindset (midter ben i ørred/laks)
skæl skraber (eks multe)(jeg bruger kniven)
rene klude
rent skærebræt

vand masser af rent vand ( når fisken tilsidst tages op af vandet skal vandet havde vand farve og ikke være farvet af blod, for dette sætter sig i kødet.)


Hornfiske jern:
har jeg aldrig brugt-fordi fisken skal være "blød" for at resultatet bliver godt. øv ikke om jeg kommer en sådan fisk i munden.....
Som ved alle fiske opskrifter bør fisken være 100% rengjordt for slim-blod-skæl ovs.
og frem for alt helst benfri (børn - koner og gæster) vil elske dig for det.
selv kogt torsk kan laves ben fri....tænk på det.

HUSK at der er menneske føde og ikke minkfoder vi har med at gøre.


Skulle turen på havet været trukket ud og lysten til at udføre små mirakler med kniven være sluppet op. så er der råd for det: rens og skyl fisken "grundigt" og vent med den grundige filetering til den er tøet op, ikke optimale forhold, men familien vil sætte pris på din flid. 
Nørdens torskefad (hverdagens nr.1)
4 personer

3-4 torske filet
10 pæne potatis
4 små løg
1-2 spsk flydende olie el. smør
1 spsk salt
2 spsk basikum 
6-8 tomater

de små løg skrælles og lægges hele eller halve i et smurt fad, herefter dækkes de af skrællede potatis som er skåret i tynde skiver.
1-2 spsk oile el. smør fordeles over dette
fadet sættes i ovnen på 200 grader indtil det får en gylden farve.
fadet tages ud og torske filet lægges oven på og let saltes, herefter lægges skive skåret tomater oven på torsken og krydders med basilikum.
retten sættes i ovnen ca 15-20 minutter.

serveres med en dejlig kold wiibroe

Fladfisk m. karry (ultra nem og god)
4 personer
8 filet af fladfisk el. anden hvidfisk
3/4 håndfulde løse ris
½ kina kål
karry sås / sovs

Dette er en yderst nem ret.
kog risene og lad dem køle ned (evt fra dagen før)
kom risene i et smurt fad, dette dækkes af frisk hakket kina kål, kinakålen dækkes af fladfiskefilet.
til sidst bliver det hele dækket af karry sås /sovs.
retten sættes i ovnen på 180 grader i 10 -15 min afhængig af tykkelsen på filet.

serveres med en kølig pils. 

Hvidvins dampet ørred/laks m. vindruesauce (unik opskrift)
4-6 personer

1 stk ørred/laks 1,5-3 kg (fileteret og udbenet)
½-1 bakke vindruer (helst tilberet dagen før + en tur i fryseren)
½ flaske hvidvin
kartofler (mængde afh af sult)
vand
tørret dild
salt
peber
citron


de 2 stk filet krydres med citron og salt-peber og pænt med dild, hvorefter disse lægges sammen, krydres igen på oversiden i en brædepande, sættes i ovnen på 180 grader, fadet bliver tilført 2/3 del vin + 2/3 del vand, fisken bliver løbende vædet. afh af str på fisken skal den stå i ovnen i 25-40 min.

Fonden koges ind med piskefløde og halve udstenet vindruer tilsættes.
saucen skal koges godt igennem, smages til med sukker og citron, samt hvidvin efter smag evt lidt salt, peber og dild.

Rammer man den rette smag, bliver der kamp om denne sauce.
sød men dog med et lille syrligt pift.

serveres med potatis.

Tips ang vindruer: (udstenes dagen før og lægges i fryseren)
grønne druer = lys sauce
mørke druer = LILLA sauce / et virklig party hit

Nørdens GRAVET ØRRED (best ever)
4-8 personer

1 stk ørred / Laks på 1 kg fileteret.
2 spsk salt
2 spsk sukker
1½ tsk peber
3 spsk tørret dild

Denne mængde øges i tagt med forøgelse i kilo ved større fisk.


evt. frisk dild til anretningen

Som ved alle fiske opskrifter bør fisken være 100% rengjordt for slim-blod-skæl ovs. men frem for alt helst benfri (børn - koner og gæster) vil elske dig for det.
alt andet er kun forbeholdt div. kokke og sjuskemikkel.


begge filet lægges på folie, hvor der ligger krydre blanding, filet overstrøs med kryder blanding (spar ikke på det) her efter lægges begge filet sammen og folien lukkes omkring, denne pakke kommes i en fryse pose som vakum lukket (brug munden)
lægges enten i køleskabet i let = brugbar 3-4 dage senere.
eller bedst i fryseren god tid før brug.
Nørdens Fiskepakker
4 personer
4 stk filet (torsk-lange-sej-kuller-hvilling)
4 gulerødder
2-4 porre (afh. str)
2-4 bladselleri
2-3 tomater
1 citron el. lime

salt
Karry
Basillikum
4 stykker bagepapir

bagepapiret placeres på skærebrættet. første læg på langs skåret porre og selleri, ovenpå skrællet gullerødder som er strimlet med kartofelskrælleren, ovenpå filet som saltet, kryderes med karry + fint reven citrus/lime skal (kun lidt) + dennes saft.
tomaten lægges øverst den giver en god væde til det hele, drysses med basillikum.

herlighedderne sættes i ovnen på 200 grader i 20-30 minutter afh af filet tykkelse og hvor meget bid men ønsker.


Ja, servering med en kold wiibroe går aldrig fejl.
Salt Sild
personer

40-75 sild kommer áfh str.
4-6 pakker groft salt (eks)
Brun farin
Krydderblanding
10 l spand

"mine" sild bliver renset totalt dvs. hoved - indmad - skæl bliver fjernet og sildene skylles grundigt.
i div kapitler beskrivet dette som luksus og ses oftes kun på saltsild der købes fra norge eller island. (mums)

danske salt sild er oftes "bare" kommet i saltkarret hele og U-ordnet. (!!!!!)

Nå, men vel hjemme (sildene er ordnet på havet = 0 gris hjemme = glad hustru)

1.
Her venter den ren gjorde spand på 10l, først et fint lag salt i bunden og så et lag sild med bugen opad (så evt fedt kan flyde op gennem lagen) dette lag sild dækkes med salt igen og dette gentages til spanden er fyldt.
til sidst lægges der en af mormors års-platter eller ligne, for at give det lille pres som holder sildene nede i lagen, når den proces går i gang.

For at fremme lage procesen kan man tilsætte brunfarin i saltet.

DETTE HEDDER GAMMELDAWS MODNET SILD.

2.
Krydder sild: samme proces, dog med en krydderblanding tilsat i saltet, man kan selv lave den.
men i år valgte jeg at købe min blanding hos fiskehandleren 1 var nok til en spand (jeg snuppede 2)
ca, 100 kr.
jeg tog en ren spand kom 5 pakker salt i + 2 x krydder blanding i og rørte det sammen.

Når denne sild skal anvendes skal den ikke udvandes for så udvandes krydderierne også.

DETTE HEDDER GAMMELDAWS KRYDDER MODNET SILD.

3.
Skal alt dette gå hurtigt kan man TVANGS modne sildene ved at lægge dem i varm eddike lage i 4-6 timer så kødet "sprænger" åbner sig, før saltning og krydderi.
disse sild modtager hurtigt krydderierne og saltet og kan anvendes allerede få uger efter.
Kødet i disse sild er ofte hvidt i marineret sild.

DETTE HEDDER HURTIG MODNET SILD

4.
KOGET SALTSILD
Grønsaltet sild (de gammeldaws)
detter er sild som kun har ligget i saltet i 2-7 dage, disse sild udvandes kun 1-3 timer før kogning

efter 2-6 måneder i saltlagen, udvandes silden ½-1 døgn før kogning.

Denne ret er for det meste en rigtig mande-ret.

Serveres med potatis
sennepsovs - løgsovs - persillesovs alt efter humøret.

Masser af kolde pils, eventuelt med brændevin hvis det er en rigtig herremiddag.

Marineret sild m. karrysalat
personer
Kryddersild m. Karrysalat
personer
Gammeldaws Havkat
4 personer

Havkat 1½-2,5 kg (kottelet-fisk)
æg-rasp-margarine (panering + stegning)
4-5 store løg

Posatis

(2 bundter persille hvis man vælger persillesovs, for jeg nyder at bruge dobbelt persille)

Hos fiskehandleren hedder havkatten = Kotteletfisk

Og det er hvad vi laver her gammeldaws kotteletfisk.
Havkatten renses og skindet flået af, derefter skæres den ud i kotteletter, som paneres og steges let til den er fin gylden.
herefter brunes løgringene til de også er gyldene (lidt vand på panden hjælper godt til)

Sovsen Laves af væden fra løg og fisken. BRUNSOVS

Ja, gammeldaws havkat er paneret / stegt og serveret med brunsovs og blødeløg + en pilsner, lige som de gamle fisker kunne lide det.

Man kan også bruge persillesovs i stedet.

En enkel, men super ret som nok skal vække opsigt.
Svigermor´s Geddefrikadeller
4-6 personer

Svigermor´s Geddefrikadeller

 

1 kg Gedde - kød (fri for ben)

250 g Fersk spæk

2 Finthakkede løg

150 g Rasp

3 spsk Mel

3 Æg

25 g Salt ( citat svigermor - en god håndfuld) el. efter smag

Frisk kværnet Peber

Køkkenmaskiner : kødhakker / food processor

 

Rør farsen med vand, til den får en passende konsistens, der skal røres godt så fisk og spæk blandes godt.

Lad farsen hvile lidt inden man steger Gedde frikadellerne på en pande m. margarine, indtil

De er dejligt gyldne.

Serveres med kartofler & kold pilsner. ( husk citron / remulade )

Forslag til sauce: bearnaise - hollandaise - remulade sauce - persille sauce

 

Samme ret om sommeren.

med

Nye kartofler - purløg el. frisk hakket persille m. smeltet smør til kartoflerne.

 

Velbekomme

Sej med porre
4 personer
600-800 g Sejfilet ( mørk el. Lys )
2-3 Porre i tynde skiver
30 korn af resa peber
10 tørrede enebær
2½ dl fiskebouillon   
1 dl hvidvin
2 dl madlavnings følde 9%

Salt
Gurkemeje
Rens og skyld porrene og skær dem i ringe.
bred dem ud i bunden af et ovnfast fad, drys peber korn og knust enebær i fadet.
Den i forvejen vel ordnet sej filet skæres i pæne stykker og
lægges ovenpå, drysses med salt
og et fint lag Gurgemeje (hvis man er til det)

opløs bouillonen i kogende/varm vand og rør vinen + fløden i.
dette hældes mellem sej stykkerne uden at skylle krydderierne af.

Fadet sættes i en forvarmet ovn på 180 grader i 20 - 30 minutter indtil fisken er blevet fast i kødet.

Serveres med ris el. kartofler 

Opskriften stammer fra et dameblade. 

Ovn bagt Lange (super hit)
4 personer
1 Kg Rodfrugter feks. Pastinak - Gulerødder - Selleri.
2-3 spsk Olivenolie
1 fint hakket løg
3-4 spsk fint hakket Hvidløg
1-2 spsk karry
2-4 spsk. Hvidvins eddike
1-2 dl vand
salt & peber (efter smag)

750gr-1kg Langefilet ( eller anden art i torskefamilien )
Skræl og snit rodfrugterne i strimler, 1 cm i tykkelse.
Varm olien i en sauterpande el. wok.
svits løg & Hvidløg ved lav varme sammen med Karryen i ca. 5 min.
kom Rodfrugterne i og svits disse i 5 min og tilsæt eddike + vand, så det dækker.
Krydder med salt & peber.
Skær langefileterne i 5-8 store stykker og læg dem på række i midten af et ovnfast fad.
rodfrugter lægges i siderne og væden m. løg/hvidløg hældes ud over fisken.
det hele dækkes af folie og bages i 15 min i ovnen ved 200 grader.

Pynt evt med frisk hakket persille og server med frisk bagt groft brød.

Serveres med kold pils eller Asti

Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE